Flockvezelmethode

De flockvezelmethode wordt door de politie als opsporingsmiddel ingezet teneinde de wandelgangen van een verdachte na te gaan. Door de flockvezels die hij ongemerkt achterlaat kan de politie vaststellen waar een verdachte is geweest en kan die bijvoorbeeld in verband worden gebracht met inbraken.

Werking flockvezelmethode

Bij toepassing van de flockvezelmethode gebruikt de politie een spray om het interieur van een personenauto mee te behandelen. Het gaat om microvezels. De aangebrachte flockvezels worden vervolgens door de inzittenden van de auto meegevoerd en kunnen door de verdachte(n) op de plaats delict worden achtergelaten en later aldaar door de politie worden aangetroffen.

De spray bevat korte textiele vezels die door de gekozen kenmerken en eigenschappen voor de verdachte zelf niet goed waar te nemen zijn omdat die wegvallen in de vezels van het interieur.

Wettelijke basis flockvezelmethode

De flockvezelmethode is een buitenwettelijke opsporingsmethode. Het kan niet worden gekwalificeerd als een stelselmatige observatie noch een technisch hulpmiddel. Voor de toepassing van deze methode vormen artikel 3 Politiewet 2012 en de artikelen 141 en 142 WvSv in de regel een voldoende wettelijke basis. Indien de flockvezelmethode wordt ingezet in het kader van een observatie die stelselmatig is, is ten aanzien van de stelselmatige observatie wel een bevel ex artikel 126g WvSv noodzakelijk (Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 29 april 2011, ECLI:NL:GHSHE:2011:BQ3178).

 

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden