Herkennen van gezichten

Het herkennen van gezichten is het vaststellen dat een herinneringsbeeld dat de getuige van de dader heeft overeenkomt met het uiterlijk van de verdachte. Aan een herkenning gaat noodzakelijkerwijs een waarneming en een periode van onthouden vooraf.

Bij het herkenningen van onbekenden kan het op de volgende punten mis gaan:

  • tijdens de waarneming, als het uiterlijk van de dader moet worden ingeprent
  • tijdens de retentieperiode, als de getuige het uiterlijk van de dader moet onthouden
  • tijdens de reproductie, als de getuige de verdachte stelt te herkennen

Wijze van herkenning gezichten

Gezichten worden als een geheel en in visuele vorm in het geheugen opgeslagen. Herinneringen bevatten weliswaar gedetailleerde informatie over specifieke kenmerken van het gezicht, zoals de ogen, mond, neus, oren en hoe deze zich tot elkaar verhouden, maar de globale indruk is het belangrijkste. Herinneringen zijn daarom grotendeels onafhankelijk van wijzigingen in onderdelen van het gezicht. Bijv. een bekende die zijn snor af heeft geschoren of lenzen draagt ipv een bril zal nog wel herkend worden. De holistische herinnering aan het gezicht zorgt ervoor dat al een gering deel van de informatie ver het gezicht het gevoeld van bekendheid kan oproepen.

Problemen bij opgeven signalement

Omdat mensen alleen  gezichten in het geheel opslaan in het geheugen, is het lastig voor een getuige om een signalement van een getuige op te geven. Bij het opgeven van een signalement wordt immers van de getuige gevraagd om het gezicht in onderdelen te beschrijven. Het opgeven van een signalement schijnt zelfs dermate in strijd te zijn met de wijze waarop wij vanuit holistisch perspectief een gezicht herkennen, dat het opgeven van een signalement een latere herkenning bemoeilijkt.

Politieagenten niet beter in herkenning van gezichten

Uit onderzoek van Woodhouse, Baddeley & Simmonds (1979) blijkt dat het niet mogelijk is om het herkennen van gezichten te trainen. Het heeft weinig zin om mensen te leren op welke onderdelen van een gezicht ze zouden moeten letten of hoe ze een gezicht beter kunnen inprenten. Dit betekent dat ook dat politieagenten niet beter in staat zijn om verdachten te herkennen dan gewone burgers.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden