Verkeerde herkenning
Het komt helaas nog vrij vaak voor dat een herkenning niet juist is. De getuige wijst dan een ander, verkeerd persoon aan als dader. Deze verkeerde herkenning (verwisseling van personen) kan diverse oorzaken hebben.
1. Omstander- of transference-effect
De getuige herkent een verdachte, die wel is waar ook bij het misdrijf aanwezig was, maar niet de dader is. De door de getuige aangewezen verdachte was dus gewoon een omstander
2. Verdachte elders gezien
Het kan zijn dat de getuige de verdachte aanwijst als verdachte omdat hij hem elders een keer heeft gezien. Het is een strikte voorwaarde bij herkenningstests dat de getuige de verdachte bij geen enkele andere gelegenheid dan het misdrijf kan hebben gezien.
Dit soort fouten zien we ook wanneer een getuige meedoet aan opeenvolgende herkenningstests zoals een fotoherkenningstest of opsporingsconfrontatie en later gevolgd door een osloconfrontatie.
De regel dat men getuigen niet herhaald mag testen, heeft ook gevolgen voor de informatie die de politie aan de pers geeft. Het is bijvoorbeeld zeer kwalijk wanneer de politie foto’s van de verdachten via media verspreidt, voordat getuigen aan een herkenningsprocedure zijn onderworpen.