Afluisteren telefoon advocaten niet meer mogelijk

Voor advocaten geldt het verschoningsrecht. Dat wil zeggen dat gesprekken die met advocaten niet mogen worden afgeluisterd en opgenomen. In het verleden is het voorgekomen dat uitgewerkte gesprekken tussen verdachten en geheimhouders in het procesdossier terecht zijn gekomen. Een bekend voorbeeld hiervan is de strafzaak tegen leden van de Hells Angels. Om dit in de toekomst te voorkomen zijn sindsdien maatregelen getroffen.

Maatregelen tegen afluisteren telefoon advocaat

Deze maatregelen bestaan uit een instructie over de wijze waarop met geïntercepteerde gesprekken met geheimhouders moet worden omgegaan en een nummerherkenningssysteem. Dit systeem is op 1 september 2011 in gebruik genomen. In dit systeem staan opgegeven telefoon- en faxnummers van advocaten en daarvan afgeleide personen met het verschoningsrecht, in een filter geregistreerd bij de Unit Landelijke Interceptie (ULI). Wanneer een telefoonnummer wordt afgetapt, worden de verkeersgegevens (telefoonnummers, tijdstip, etc) langs een filter geleid. Als een telefoonnummer door het systeem wordt herkend, dan wordt de opname automatisch gestopt. Mocht er vertraging zitten in het doorkomen van de verkeersgegevens, dan wordt de reeds opgenomen communicatie vernietigd.

In dit nieuwe systeem, kan het opsporingsteam alleen de verkeersgegevens van de in het systeem geregistreerde geheimhoudergesprekken inzien. Deelname aan het nieuwe systeem is voor alle advocaten verplicht gesteld. Het is de verwachting dat met de ingebruikname van dit systeem, de problemen rond het opnemen van gesprekken met geheimhouders die zijn opgenomen in dit nummer herkenningsysteem zijn ondervangen. 

< Terug naar Telefoontap
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden